9 aprilie 2016

TORT CU CREMĂ DE CARAMEL ȘI PIERSICI


Orice aniversare specială este unică și necesită un tort pe măsură mult așteptat ca fiind piesa de rezistență a evenimentului pe care cu siguranță îl vei păstra în memorie pentru o perioadă foarte îndelungată.
Așa se dorește a fi și acest tort cu cremă de caramel și piersici pregătit cu foarte multă pasiune atât pentru ziua mea de naștere cât și a prietenei mele Doina care este născută în aceeași zi cu mine.


Ingrediente:

Pentru blat:
  • 8 ouă
  • 8 linguri zahăr
  • 7 linguri făină
  • 3 linguri cacao
  • Esență de migdale
Pentru crema caramel:
  • 100 gr. zahăr
  • 2 lg. apă
  • 200 ml. smântână lichidă
  • 150 gr. unt
  • 3 gălbenușuri
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 linguriță gelatină

Pentru crema de piersici:
  • 150 gr. ricotta
  • 150 ml. frișcă lichidă
  • 150 gr. piersici din compot
  • Esență de vanilie
  • 5 gr. gelatină


Pentru însiropat: lichior de ciocolată și zeamă din compot

Pentru glazură și decor: fondant din marshmallow


Cum pregătesc blatul:
Cern într-un vas făina și praful de cacao.
Mixez foarte bine ouăle împreună cu zahărul și un praf de sare până aproape că se triplează și obțin un amestec cremos și destul de dens.
Adaug esența de migdale și ingredientele uscate în timp ce amestec destul de ușor cu o spatulă până se vor încorpora în totalitate.

Am preîncălzit cuptorul la 190°. Tapetez o formă de tort cu unt și făină, torn compoziția și o introduc în cuptor pentru 30 de minute.
După timpul estimat, verific fermitatea lui și fac testul cu scobitoarea care îmi confirmă de fiecare dată că este copt.


Se va răci în tavă în timp ce pregătesc crema caramel.

Pun zahărul într-un vas pe aragaz cu cele două linguri de apă și îl las la foc mic până devine puțin arămiu și se caramelizează uniform.
Îl dau deoparte, adaug smântâna lichidă amestecând încontinuu, apoi gălbenușurile unul câte unul .
Revin cu vasul pe aragaz și mai las crema la foc mic câteva minute până se îngroașă suficient.


Opresc focul, adaug și untul pe care îl omogenizez bine, apoi pregătesc gelatina pe care o hidratez separat pentru 4-5 minute. E momentul să mai adaug o lingură de apă și o încălzesc în cuptorul cu microunde 10 secunde până se dizolvă complet.
Acum o pun în crema pregătită, amestec bine, o acopăr cu o folie de plastic și o dau la rece.

Pentru crema de piersici omogenizez puțin brânza ricotta pe care o amestec cu frișca bătută bine, adaug bucățelele de piersici și esența de vanilie, apoi gelatina pregătită în același mod ca și la crema caramel.


Las pentru un timp și această cremă la rece.

Este momentul să tai blatul în trei părți egale folosindu-mă de câteva scobitori și le voi însiropa pe rând, înainte de a pune crema, cu lichior de ciocolată și un strop de zeamă din compot.


















Peste primul blat am pus crema de caramel, iar peste al doilea crema de piersici. Nu m-am abținut și am mai presărat câteva bucățele de portocală confiată. La sfârșit îl împachetez bine cu un strat delicat de unt care va ajuta la decorul final.


















Las tortul la frigider pentru câteva ore înainte de a-l acoperi cu un fondant delicios făcut acum câteva zile din marshmallow.

Am migălit puțin la trandafirașii de deasupra, dar a meritat efortul. Plăcerea de a-l pregăti a fost foarte mare, iar satisfacția maximă când am gustat prima felie.




Sper să mă bucur de el și împreună cu prietena mea Doina, căreia îi doresc însănătoșire grabnică și sănătate maximă alături de un sincer și nelipsit LA MULȚI ANI!


Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu