18 aprilie 2016

RAGU BOLOGNESE


Dacă nu ați pregătit până acum un ragu bolognese și vă plac pastele, vă sfătuiesc să o faceți. Durează puțin mai mult, dar din cantitățile pe care le folosesc eu de obicei, obțineți cinci-șase porții consistente din care, dacă vă rămâne, puteți păstra cu încredere la congelator și pentru data viitoare.


Ingrediente:

  • 300 gr. carne de vită
  • 200 gr. mușchi de porc
  • 3 morcovi
  • 1 buc. țelină
  • 60 gr. ardei gras
  • 2 cepe
  • 2 cutii roșii tocate (500 gr.)
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 8-10 frunze busuioc
  • sare și piper după gust
  • 250 gr. tagliatelle cu chili


Încep cu carnea pe care am tăiat-o în cubulețe potrivite și o mărunțesc în robotul de bucătărie destul de fin, aproape ca o pastă.
Toc mărunt ceapa, morcovul și țelina pe care le mărunțesc, de asemenea, în robot după ce dau carnea deoparte, apoi adaug și ardeiul gras tăiat feliuțe.


Nu prea contează cum le tai dacă urmează să folosești robotul. Ideea este să mă asigur că toate ingredientele vor fi foarte mici, astfel încât să se pregătească destul de rapid.


Pun la încins o tigaie încăpătoare în care răstorn carnea și legumele mărunțite apoi le las la călit pentru aproximativ 20 de minute în câteva linguri de ulei. Amestec din când în când până simt că s-a evaporat tot sucul din legume, iar carnea și-a schimbat culoarea și are o formă ca de orez brun pământiu.

Este momentul să adaug roșiile pe care le-am pasat cu un blender vertical, apoi pasta de tomate urmată de un praf de sare și piper și amestec de câteva ori.


Mi-am pregătit deoparte 1 litru de fond de vită pe care îl încălzesc puțin și torn jumătate peste amestecul de carne tocată cu legume.
Acopăr tigaia cu un capac și o las să bolborosească la foc mic amestecând ocazional. După vreo 40 de minute compoziția a scăzut considerabil, dar eu mai adaug și supa de vită rămasă, amestec de câteva ori și o las în continuare sub capac până ce carnea va fi fiartă suficient, iar sosul va scădea atât de mult încât voi vedea uleiul ales deasupra.

Să fi trecut aproape o oră și jumătate- două, de când stă sosul meu ragu sub capac, are consistența dorită iar carnea este destul de bine fiartă.
O mai las pe foc aproape 10 minute, cât timp se vor fierbe pastele în oala alăturată.

De această dată am ales tagliatele cu chili pentru care mă felicit singură (J) pentru că întregesc gustul preparatului de astăzi.

Toc mărunt busuiocul proaspăt, îl răstorn în sos apoi fac ultima degustare înainte de a-l da deoparte și de a pregăti farfuria pentru savurat.

Cu un gust puțin înțepător de la chili, o aromă îmbietoare de legume cu carne tocată și sosul de roșii apetisant cu iz de busuioc, nu prea mai este loc la masă decât pentru interjecții…

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu