De fiecare dată când mă pregătesc să prepar o prăjitură sau
plăcintă cu dovleac, iau în calcul că trebuie să îmi rămână și câteva felii
sănătoase pe care să le bag la cuptor.
Mirosul inconfundabil de dovleac copt cu miere și
scorțișoară îmi aduce aminte întotdeauna de copilăria de la țară când așteptam
cu nerăbdare să scoatem din cuptorul sobei înfierbântate feliile îmbietoare cu
miros autentic de scorțișoară.
Asta bineînțeles după ce tatăl nostru ne decupa cu multă
îndemânare dovlecii adunați din grădină. Avea o poftă interminabilă de a se
distra alături de noi când vedeam cum prinde contur ”fața” luminată ulterior
din dovleacul sculptat cu o formă imensă a ochilor, nasul în formă de triunghi
și gura puțin strâmbă.
Ingrediente:
- 800 gr. dovleac
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 lingură zahăr
- 2-3 linguri miere
Am avut un dovleac imens din care am păstrat șase felii pe
care le-am curățat bine de semințe și le-am presărat cu scorțișoară.
Le așez într-o tavă termorezistentă apoi le bag în cuptorul
încins la 210° pentru cel puțin 45 de minute.
Între timp curăț bine de semințe și restul dovleacului, îi
îndepărtez coaja și îmi pun deoparte cantitatea necesară pentru ștrudelul
căruia îi va veni rândul puțin mai târziu. Mi-a rămas suficient încât să
pregătesc niște pungulițe cu bucăți potrivite pe care le voi păstra la
congelator pentru altă dată.
Verific dovleacul dacă este copt cu vârful unui cuțit,
presar puțin zahăr pe deasupra pentru o ușoară caramelizare și mai las tava în
cuptor pentru 5-10 minute.
Arată așa de apetisant feliile fierbinți cu mierea șiroind
pe deasupra încât nu mai am răbdare!...
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu