27 aprilie 2016

DOVLEAC COPT CU MIERE ȘI SCORȚIȘOARĂ


De fiecare dată când mă pregătesc să prepar o prăjitură sau plăcintă cu dovleac, iau în calcul că trebuie să îmi rămână și câteva felii sănătoase pe care să le bag la cuptor.

Mirosul inconfundabil de dovleac copt cu miere și scorțișoară îmi aduce aminte întotdeauna de copilăria de la țară când așteptam cu nerăbdare să scoatem din cuptorul sobei înfierbântate feliile îmbietoare cu miros autentic de scorțișoară.

Asta bineînțeles după ce tatăl nostru ne decupa cu multă îndemânare dovlecii adunați din grădină. Avea o poftă interminabilă de a se distra alături de noi când vedeam cum prinde contur ”fața” luminată ulterior din dovleacul sculptat cu o formă imensă a ochilor, nasul în formă de triunghi și gura puțin strâmbă.


Ingrediente:
  • 800 gr. dovleac
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 lingură zahăr
  • 2-3 linguri miere

Am avut un dovleac imens din care am păstrat șase felii pe care le-am curățat bine de semințe și le-am presărat cu scorțișoară.


Le așez într-o tavă termorezistentă apoi le bag în cuptorul încins la 210° pentru cel puțin 45 de minute.

Între timp curăț bine de semințe și restul dovleacului, îi îndepărtez coaja și îmi pun deoparte cantitatea necesară pentru ștrudelul căruia îi va veni rândul puțin mai târziu. Mi-a rămas suficient încât să pregătesc niște pungulițe cu bucăți potrivite pe care le voi păstra la congelator pentru altă dată.

Verific dovleacul dacă este copt cu vârful unui cuțit, presar puțin zahăr pe deasupra pentru o ușoară caramelizare și mai las tava în cuptor pentru 5-10 minute.


Arată așa de apetisant feliile fierbinți cu mierea șiroind pe deasupra încât nu mai am răbdare!...


















Să aveți poftă! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu