26 aprilie 2016

CIULAMA DE CIUPERCI CU MĂMĂLIGUȚĂ


Dacă stau bine și mă gândesc, ciupercile nu îmi lipsesc aproape niciodată din casă. Le folosesc ca și garnitură simplă sau cu sos la diverse fripturi, umplute la cuptor, și  nu în ultimul rând, reprezintă un ingredient care se află la baza multor umpluturi din preparatele mele.


Rețeta de astăzi este foarte simplă.  Sunt convinsă că o puteți prepara fără efort și nu durează decât maxim o jumătate de oră.

Ingrediente:
  • 400 gr. ciuperci
  • 1 ceapă
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri făină
  • 300 ml. lapte de soia
  • 1 legătură mărar
  • sare, piper







La ciulama folosesc inclusiv piciorușele de la ciuperci pe care le curăț foarte bine, îndepărtez pielița de deasupra ciupercilor, apoi le toc pe toate în cubulețe potrivite.

Într-o tigaie puțin mai înaltă pun la călit ceapa mărunțită în două linguri de ulei de măsline, o las să se înmoaie 2-3 minute, apoi adaug ciupercile pregătite.
Presar puțină sare și piper după care aștept să se fiarbă în sucul propriu lăsat sub capac timp de aproximativ 10 minute. 


Când lichidul s-a evaporat aproape în totalitate, mai pun o lingură de ulei și adaug toată făina deodată amestecând mereu.

Încep să torn puțin câte puțin și laptele de soia pe care îl folosesc astăzi ca înlocuitor pentru laptele de vacă deoarece vreau să prepar o rețetă de post, și amestec bine până când ciulamaua se îngroașă suficient, nu are cocoloașe și este foarte cremoasă.

O mai  las pe foc timp de câteva clocote bune, asezonez în caz că este nevoie, apoi presar puțin mărar tocat foarte mărunt și o dau deoparte.

Ce să mai spun despre rezultatul obținut alături de mămăliguța încă fierbinte pregătită printre picături și lăsată să fie fiartă bine… A urmat o porție în repetiție!

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu