Dacă stau bine și mă gândesc, ciupercile nu îmi lipsesc
aproape niciodată din casă. Le folosesc ca și garnitură simplă sau cu sos la
diverse fripturi, umplute la cuptor, și nu în ultimul rând, reprezintă un ingredient
care se află la baza multor umpluturi din preparatele mele.
Rețeta de astăzi este foarte simplă. Sunt convinsă că o puteți prepara fără efort
și nu durează decât maxim o jumătate de oră.
- 400 gr. ciuperci
- 1 ceapă
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 2 linguri făină
- 300 ml. lapte de soia
- 1 legătură mărar
- sare, piper
La ciulama folosesc inclusiv piciorușele de la ciuperci pe
care le curăț foarte bine, îndepărtez pielița de deasupra ciupercilor, apoi le
toc pe toate în cubulețe potrivite.
Într-o tigaie puțin mai înaltă pun la călit ceapa mărunțită
în două linguri de ulei de măsline, o las să se înmoaie 2-3 minute, apoi adaug
ciupercile pregătite.
Presar puțină sare și piper după care aștept să se fiarbă în
sucul propriu lăsat sub capac timp de aproximativ 10 minute.
Când lichidul s-a
evaporat aproape în totalitate, mai pun o lingură de ulei și adaug toată făina
deodată amestecând mereu.
Încep să torn puțin câte puțin și laptele de soia pe care îl
folosesc astăzi ca înlocuitor pentru laptele de vacă deoarece vreau să prepar o
rețetă de post, și amestec bine până când ciulamaua se îngroașă suficient, nu
are cocoloașe și este foarte cremoasă.
O mai las pe foc timp
de câteva clocote bune, asezonez în caz că este nevoie, apoi presar puțin mărar
tocat foarte mărunt și o dau deoparte.
Ce să mai spun despre rezultatul obținut alături de
mămăliguța încă fierbinte pregătită printre picături și lăsată să fie fiartă
bine… A urmat o porție în repetiție!
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu