6 aprilie 2016

PÂINE CU SEMINȚE FĂCUTĂ ÎN CASĂ


Când vine vorba de pâine cu semințe îmi aduc aminte instant de o expoziție unde am gustat dintr-o multitudine de tipuri cu făină neagră sau integrală, cu diverse semințe și bineînțeles cu o crustă atât de bună încât o mâncai goală fără să te mai gândești la vreo dietă.

Voi pregăti astăzi o rețetă de pâine cu semințe făcută în casă la care voi folosi un mix de făină albă și integrală cu un amestec de semințe diverse- dovleac, in, susan și floarea soarelui.


Ingrediente:
  • 400 gr. făină albă
  • 200 gr. făină integrală
  • 250 ml. apă
  • 150 ml. lapte de soia
  • 20 gr. drojdie proaspătă
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 lingură sare
  • 50 ml. ulei de măsline
  • 3 lingurițe mix semințe





Încep, ca de obicei, cu o maia pe care o pregătesc din drojdie frecată cu zahăr, o lingură de făină și foarte puțină apă călduță. După 10-15 minute este gata de încorporat în amestecul de făină albă și integrală.

Sarea o pun cât mai într-o parte astfel încât să nu intre în contact direct cu drojdia pregătită.
Adaug treptat apa și laptele pe care le-am încălzit puțin înainte, apoi frământ aluatul până ce voi omogeniza toată făina.

Torn uleiul și continui cu frământatul timp de 10-15 minute până voi obține o cocă foarte consistentă.
Când simt că este aproape gata, adaug și semințele, mai frământ de câteva ori cât să le încorporez uniform, apoi testez aluatul cu degetul să văd dacă este gata. Revine la forma inițială așa încât îl acopăr cu o folie unsă cu ulei peste care pun un prosop și îl las la dospit pentru aproximativ 50 de minute.

Presar puțină făină pe blat atunci când răstorn coca dospită, scot aerul din ea printr-o frământare foarte scurtă și o modelez astfel încât să îmi încapă în tava de chec.


O mai las la dospit timp de 15-20 de minute după care o ung cu puțină apă apoi presar câteva semințe și un praf de făină.


Se va coace în două etape în cuptorul încălzit în prealabil la 210°.
Voi lăsa pâinea pentru început la această temperatură timp de 25 de minute și cobor temperatura pentru alte 20 de minute la 190°.


Este cu adevărat o pâine foarte reușită care abia dacă îmi ajunge pentru 2 zile.

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu