29 septembrie 2016

PÂINE CU FĂINĂ DE SECARĂ, MĂSLINE ȘI CAȘCAVAL


Am făcut iarăși pâine de casă. Nu orice pâine, ci una mai specială cu făină de secară, măsline verzi și cașcaval.

Este extrem de consistentă și are un gust deosebit datorat combinației de mai sus la care am adăugat câteva semințe de chimen pentru o nuanță subtilă de arome suplimentare.

Prin culoarea ei arămie acoperită din loc în loc cu un praf de făină, coaja groasă și crocantă, precum și miezul puțin umed și destul de pufos, această pâine se află în preferințele mele, fiind de departe câștigătoare în lupta cu variantele diverse de pâine cu făină integrală sau de secară pe care le mai cumpăr uneori.

Nu vă grăbiți să o tăiați imediat ce ați preparat-o. Lăsați-o cuminte să aștepte pe un grătar sau pe un fund de lemn câteva ore bune, sau peste noapte, pentru a simți pe deplin gustul adevărat al acestei pâinici speciale și îmi veți da dreptate, mai ales dacă vă plac măslinele verzi umplute cu ardei.

22 septembrie 2016

PATEURI CU BRÂNZĂ ȘI FOIETAJ DE CASĂ


Cum să reziști în fața unor pateuri cu brânză și foietaj de casă?!… 

Părerea mea este că ele sunt făcute special pentru pofticioși și pentru…micul dejun - dar nu al celor care sunt la dietă.

Nu de alta, dar cum să treacă neobservate când miros de la o poștă și arată atât de bine foile bine structurate și rumene încât nu le poți rezista.

Sunt interzise celor care doresc să slăbească deoarece sunt pline de unt, nelipsit dacă îți dorești un foietaj de calitate, dar de cele mai multe ori sunt binevenite și foarte consistente pentru un mic dejun frugal de la patiseria din colțul blocului sau de lângă birou.

ALUAT DE FOIETAJ FĂCUT ÎN CASĂ


Am ”învățat” să pregătesc foietajul de casă încă de mică privind la mama care face și acum cele mai bune prăjituri cu osânză din lume.

Abia când am fost la casa mea și m-am încumetat în ale bucătăriei, am pus în practică împachetările de rigoare cu repetările aferente și semnele cu una, două sau trei găuri însemnând ordinea bucăților misterioase cu osânză din belșug care își așteptau cuminți în frigider următoarea pliere ”numerotată”.

Vremurile ne permit iar timpul foarte scurt pe care îl avem acum la dispoziție ne îndeamnă să cumpărăm din comerț un pachet cu aluat de foietaj, economisind astfel cu mult din timpul pe care l-am petrece în bucătărie.

Mi se întâmplă și mie uneori, dar, credeți-mă că la anumite rețete merită cu vârf și îndesat să pregătiți unul acasă care are cu siguranță un alt gust dacă folosiți unt cu cel puțin 80% grăsime și nu margarină.

20 septembrie 2016

CUPCAKES CU LEMON CURD ȘI BEZEA ITALIANĂ


Am pregătit mai devreme un bol consistent de lemon curd cu gândul la un desert răcoritor și dulce, oscilând încă între o tartă cu lămâie și bezea sau brioșe pufoase și apetisante pe care le îndrăgesc foarte mult.

Ador aceste cupcakes în care se ascunde surpriza acrișoară de lemon curd , iar bezeaua italiană de deasupra completează cu succes gustul și imaginea care te îmbie să mai întinzi mâna pe platou încă o dată fără riscul de a te sătura imediat de prea multe prăjituri.

LEMON CURD


Probabil v-ați întrebat deseori ce este lemon curd și cât de greu se prepară. Ei bine, este o cremă lesne de pregătit pe care o puteți asocia cu foarte multe deserturi din bezea, torturi cu frișcă și diverse tipuri de fructe sau brioșe pufoase cu vanilie sau lămâie.

Nu conține făină ori amidon și se face folosind doar gălbenușuri sau ouă întregi, unt, zahăr, coajă rasă și suc de lămâie din belșug, acesta, fiind unul dintre motivele pentru care crema este foarte intensă, răcoritoare și fină, neputând fi consumată ca atare, ci doar în combinație cu un alt desert potrivit, în funcție de preferințele fiecăruia.

14 septembrie 2016

LIMONADĂ CU PEPENE VERDE ȘI GHIMBIR


Am pregătit această limonadă cu pepene verde din cel mai dulce și gustos pepene verde pe care l-am ”cules” în ultimii trei ani direct de la un producător de la Dăbuleni.


Are o savoare de vară extrem de răcoritoare și este o variantă foarte bună pentru cei care adoră acest fruct și nu ezită să îl consume alături de ghimbir, lămâie și nelipsita mentă care îi aduce o notă aparte.

13 septembrie 2016

LAVA CAKE


Am mâncat lava cake de foarte multe ori și de fiecare dată eram plăcut surprinsă de șiroiul gros și decadent al ciocolatei care se revărsa parcă în mod special pentru plăcerea mea nestăvilită de a gusta cu nesaț prima linguriță plină cu blat, cremă de ciocolată și înghețată.

Îmi imaginam, pe atunci, că acel cineva care pregătise prăjitura, pusese separat în interiorul ei bucăți de ciocolată sau o cremă de ciocolată care urma să se topească în cuptor și să fie descoperită de pofticioșii ca mine care nici măcar nu erau curioși să afle rețeta.

De atunci m-am mai documentat puțin și sunt câteva metode la fel de reușite, însă azi vă prezint ultima variantă pe care o încerc destul de des și se prepară foarte rapid - în doar o jumătate de oră, cu tot cu coacere.

12 septembrie 2016

ARDEI UMPLUȚI LA CUPTOR


Recunosc de fiecare dată că sunt înnebunită după ardeii grași pe care îi ador în orice combinație potrivită pentru rețetele de mic dejun, prânz sau cină, de la feliuțele proaspete, cărnoase și crocante de lângă omletă și până la mâncărurile pregătite cu ajutorul lor, ori ardeii umpluți la cuptor pe care i-aș mânca în fiecare zi fără să mă satur.

Au o dulceață aparte și un gust inconfundabil, așa încât deseori cumpăr carne proaspătă, fie ea de porc sau în combinație cu vită, și îi pregătesc cu nerăbdare fără să uit de smântâna cremoasă și grasă sau sosul de roșii nelipsit din farfurie.

11 septembrie 2016

SALAM DE BISCUIȚI


Mi s-a făcut dor zilele trecute de un desert al copilăriei mele – inconfundabilul salam de biscuiți. 

Avea un gust de neînlocuit cu multă esență de rom ce parcă o și simțeam în momentul în care am cumpărat biscuiții cu mintea deja la nespusa bucurie ce ne învăluia pe toți îngrămădindu-ne pe platoul plin de rondelele apetisante din care încă mai cădea praful de cacao ce nici nu apucase să învăluie bine salamul pregătit.

Cu toate acestea, voi încerca să îmbogățesc puțin rețeta sărăcăcioasă de atunci în ingrediente, cum facem toți acum, când avem la îndemână mai multe opțiuni, și voi înlocui margarina cu unt, alături de rahatul multicolor cu aromă de fructe și cacao, nucă, scorțișoară și, bineînțeles, puțin coniac.

8 septembrie 2016

RED VELVET - TORT CU SFECLĂ ROȘIE ȘI CREMĂ DE BRÂNZĂ


Tortul de Sfânta Maria trebuie să fie întotdeauna foarte special deoarece marea sărbătorită a familiei- MAMA, merită de fiecare dată o aniversare excepțională alături de familie și de prieteni.

Gândindu-mă la sănătatea ei și la un buchet minunat de trandafiri roșii, am fost inspirată destul de rapid și am decis să îi fac o surpriză cu un tort Red Velvet din sfeclă roșie cu cremă de brânză și trandafiri făcuți de mine fără prea multă îndemânare.

Are un gust deosebit și vă recomand să nu ezitați în a folosi la acest desert sfecla roșie care are o dulceață aparte și colorează natural blatul umed și foarte consistent pe care l-am pregătit.

SALATĂ DE ARDEI COPȚI CU USTUROI


Pregătesc în toată perioada anului salată de ardei copți cu usturoi fiind una dintre preferatele mele la orice mâncare proaspătă sau o friptură cu care să o pot asocia, așa încât odată cu sezonul acestora nu ratez niciodată ocazia și coc ardei din belșug pe care îi pun în punguțe potrivite și îi păstrez la congelator peste iarnă.

4 septembrie 2016

BUDINCĂ HAWAII CU TAPIOCA ȘI PEPENE GALBEN


Am pregătit această minunată budincă la sugestia prietenei mele Mirela ca o continuare a poveștilor culinare aduse de ea din îndepărtatul Hawaii cu nenumărate și delicioase rețete cum este acest desert pe care l-am numit sugestiv - budincă Hawaii cu tapioca și pepene galben.

Este adevărat că n-am gustat și bineînțeles că nici nu am pregătit până în acest moment tapioca, însă am fost plăcut surprinsă de biluțele gelatinoase și fără gluten care au fost baza budincii de astăzi în combinație cu pepenele galben pe care îl aveam prin frigider pregătit cu gândul la un desert răcoritor și foarte sănătos.

Se aseamănă cu o budincă de orez pe care vă invit să o pregătiți dacă vă doriți un desert foarte special și o puteți degusta fără doar și poate alături de orice fruct proaspăt pe care îl alegeți - mango, piersici, banane, portocale sau alte fructe exotice care să evidențieze pe deplin savoarea din cupa pregătită.

PRĂJITURĂ STARS OF THE NIGHT


Este unul dintre cele mai bune deserturi pe care le-am pregătit în ultimul timp. Prăjitura Stars Of The Night cu blat crocant de bezea cu bucățele de nucă rumenită, cremă de vanilie și glazură de ciocolată a avut un succes răsunător și este deja preferata prietenilor mei din lista cu deserturi de casă de care ne-am bucurat împreună.

3 septembrie 2016

CHIFLE CU SUSAN


Vă sfătuiesc să pregătiți pâine acasă. Nimic nu se compară cu mirosul proaspăt de pâine caldă ce adună familia și prietenii aproape. Este un prilej foarte potrivit pentru a vă bucura împreună de acest miros inconfundabil care vă va umple bucătăria, iar satisfacția de a rupe cu mâna o bucată de pâine aburindă cu coaja crocantă și miezul pufos este greu de descris în cuvinte.

Personal, îmi era dor la întoarcerea din concediu de chiflele pe care le făcusem deja de câteva ori în cuptorul cel nou cu ventilație și m-am apucat rapid de pregătit câteva chifle pufoase și calde cu susan presărat pe deasupra.